Historia

Hurtigruten har en historia på över 100 år och startade år 1893 med främsta syfte att transportera gods och människor mellan hamnarna i Nordnorge. Transport av lokalbefolkning och gods är fortfarande en viktig förutsättning för Hurtigrutens existens.

M/S Nordnorge

Fartygen

Hurtigruten trafikeras av elva fartyg på sträckan Bergen - Kirkenes. Det finns tre generationer fartyg: nyare, mellangeneration och traditionella (äldre).
Fartygen har bekväma panoramasalonger med stora fönster och bra utsikt. Det finns kafé med generösa öppettider och restaurang där frukost, lunch och middag serveras. Fartygen är rikt utsmyckade med konst av olika slag: akvarell, olja, textil och träsnitt.

» Första boken om Hurtigruten på svenska!
 

Resan

Varje dag året runt lämnar ett fartyg Bergen och början resan mot Kirkenes som är den 34:e hamnen som angörs. Här vänder fartyget och styr åter mot Bergen, efter några timmar vid kaj är det dags för nästa tur mot norr. Och så fortsätter det, besättningen gör två turer (= 22 dygn) och är sedan lediga lika lång tid.

Jag gjorde min första resa med Hurtigruten 1996, sedan dess har det blivit resor varje år. Det är svårt att låta bli!

Under resan får man lära känna ett varierande landskap. Eftersom rutten ofta går tätt intill land upplever man mycket mer än bara hav och horisonter. Gårdar och enskilda hus ligger ofta spridda och på förvånansvärt otillgängliga ställen. Finns det en liten plätt som går att bygga på så har någon ofta gjort det!

Kustnaturen varierar mycket under resans gång. I Lofoten är det som mest dramatisk men ju längre österut man kommer desto mer avskalade blir bergen. Längst österut är kusten sönderbruten med flikiga och branta stränder, den mäktiga fjällplatån slutar i en skarp kant ut mot havet.

M/S Kong Harald i Finnsnes

Det är mycket avkopplande att tillbringa några dagar ombord på ett fartyg i Hurtigruten. Man måste inte göra något särskilt, det räcker med att bara vara - att ta emot alla intryck som möter. Det går alldeles utmärkt att göra det man känner för; läsa, slappa, vara ute på däck eller bara sitta och njuta av alla former, färger och stämningar.


Polcirkeln

Polcirkeln utgör gränsen till Midnattssolens land. Det går en osynlig cirkel runt jordklotet vid 66° 33' nord som markerar den sydligaste punkt där Midnattssolen skiner 24 timmar om dygnet. Det är en speciell upplevelse att vara med om att solen aldrig går ner.

Midnattssol i Nordkap

Midnattssol

Den nordligaste delen av Norge är spännande på många sätt. Här tar solen inte semester under några intensiva sommarmånader. Här finns ett speciellt ljus, ett ljus med variationer. Detta tillsammans med den säregna kustnaturen är landsdelens största särprägel.